Bij onze fotoclub houden we jaarlijks een aantal workshops. 


Macro fotgrafie (11-11-2021)

Wat is Marcofotografie:Wat is Marcofotografie:Iets kleins groot in beeld brengen. Als het onderwerp even groot is in het echt als op de sensor weergegeven, spreek men van macrofotografie (1:1). Vaak zal het toch kleiner zijn, en is het close-up fotografie. Gelukkig wordt het fotograferen daar niet minder van..

Onderwerpen:Het leuke van macrofotografie details te fotograferen waar je normaal overheen kijkt. De structuur van een sinaasappel of insect. Een paar onderwerpen die je mee kunt nemen: Lucifers, bloemen, takken met doornen, fruit (doorgesneden), CD`s met waterdruppels (neem een plantenspuit mee), Borstels, Potloden met puntenslijper, vingerafdrukken, Herfstbladeren, een pagina van een boek, Veren, etc.

Hoe:Om mee te doen heb je een compact of een spiegelreflexcamera nodig waarbij de sluitertijd, diafragma handmatig is in te stellen. Verder heb je een statief nodig, en kan je een draadontspanner of zelftimer gebruiken. Lampjes/Flitsers, Achtergrond karton, of een spiegelende ondergrond. Twijfel je eraan wat mee te nemen, dan kan je altijd even contact opnemen.

Camera en instellingen: Camera, Macro of standaard (zoom) lens met close-up stand. GEEN BEELDSTABILISATIE. Minimaal ISO 400, M of A programma. Werk vanuit een diafragma stand ivm de gewenste diepte werking. Handmatig scherpstellen.

Speciale spullen:Buiten de bekende macrolens zijn er nog meer apparatuur om macro te fotograferen, een zgn omkeerring of tussenringen, balg. Allemaal gemaakt om de lens verder van de camera te plaatsen waardoor het beeld extra wordt uitvergroot. Ook zijn er voorzetlenzen en filters die het beeld vergroten.