De meest gestelde vraag die we krijgen is: "Wat doen jullie nu eigenlijk bij de fotoclub?"


 WhatsApp Image 2021 10 28 at 22.21.59                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: @Hans      

WhatsApp Image 2021 10 28 at 22.26.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto:@Hans

 En dat is best wel veel, om dit goed te verwoorden is het programmaboekje  van vorige jaar vertaald in een uitgebreide toelichting.


Dus wat doen we zoal tijdens het seizoen?

Door het jaar heen zijn er zo’n 7 foto- en 7 digirondes:

Elke fotograaf mag vier foto`s meenemen. Het liefst opgeplakt of in passe-partout voor een mooie afwerking.
De foto’s worden door een ervaren fotograaf besproken. We hebben hiervoor een mooi presentatiebord met speciale verlichting, zodat de foto’s optimaal tot hun recht komen. 

Voor de digi-avond mogen vier digitale beelden ingeleverd worden. De foto`s worden op een USB-stick meegenomen en ingelezen op de clubcomputer.

Om een mooie presentie te maken hebben we afgesproken dat elke foto wordt genummerd met de naam van de fotograaf;
naam001
naam002
naam003
naam004
We leven in een digitaal tijdperk en daaraan doet de fotoclub mee. De beamer die we gebruiken is van topkwaliteit en wij hebben de juiste soft- en hardware.
Het ingeleverde werk wordt niet alleen bewonderd. Een bespreking heeft ook als doel de fotografen tips en handvatten te geven om tot een hoger niveau te komen.

De vakantiefoto`s tonen.

Als fotograaf ontkom je er niet aan te fotograferen tijdens de vakantie. Uitgerust en zonder zorgen klikken we er vrolijk op los. Vaak zijn dit net andere foto`s dan we doorgaans bij een fotoclub te zien krijgen.
Vakantiefoto`s zijn niet minder van kwaliteit en zeker de moeite waard te bekijken. Daarom een speciale avond alleen hierop gericht.
Fotografen krijgen de gelegenheid een keer wat meer foto`s mee te nemen zodat we allemaal meegenieten.
Deze avond is meer op presenteren en bewonderen gericht. De foto’s worden niet specifiek besproken.
 

Regelmatig worden er workshops gehouden met diverse onderwerpen, zoals:

Macro fotografie.

De wereld van dichtbij geeft altijd verbluffende beelden. Om dit goed te fotograferen komt er echter wel wat technische kennis bij kijken.
Tijdens deze avond mag je een toelichting over scherptediepte, bewegingsonscherpte en sluitertijden verwachten.
Neem je camera en statief mee, want je gaan zelf oefenen. Het is ook raadzaam de gebruiksaanwijzing van je camera mee te nemen. Sommige functies zitten diep verstopt. En als je hem hebt, een macrolens.
Tegenwoordig zijn de kleine camera’s ook goed geschikt voor close-up opnames. Deze camera’s hebben als voordeel dat er op korte afstand kan worden gewerkt. Zeker een aanrader om mee te nemen.

Studiofotografie.

Samen portretten maken in onze studio. Of modelfotografie.
Deze manier van fotograferen verlangt een heel andere manier van werken. Wat te denken van de inrichting van de studio, zoals het kiezen van een achtergrond (er zijn verschillende kleuren aanwezig), het instellen van de flitser(s).  Ook contact met het model is belangrijk. Aanwijzingen geven bijvoorbeeld, iets dat buitenshuis (bijna) niet gedaan wordt.
Houd er ook rekening dat het model recht heeft op een paar foto`s.
Wist je trouwens dat we elk jaar het grote Sinterklaasfeest van de RET fotograferen. Met vier fotografen maken we elk jaar een sfeerverslag en in een kleine studio mag elk kind met de pieten en Sinterklaas op de foto.
We doen dit belangeloos om iets terug te doen voor de gastvrijheid en support van de RET.

Rookfotografie.

Het blijft bijzonder wat een wierookstokje onverwacht mooie foto’s kan opleveren.
De mentor heeft er zelf een ruime ervaring, en vertelt graag hoe we het beste deze foto’s kunnen maken en wat de valkuilen daarbij kunnen zijn.

Druppelfotografie.

Vallende druppels kun je met elke camera fotograferen. Wel is een druppel zeer klein, dus de lens en afstand spelen mee.
Er zijn verschillende belichtingen mogelijk, maar een externe flitser die handmatig is in te stellen is het meest ideale. Zeker met een draadloze trigger.
Als hulpmiddelen zijn een statief en afstandsbediening handig. Je wilt immers de camera zo stil mogelijk houden om een mooi scherpe foto te maken.
Bij het indrukken van de ontspanknop druk je op de camera en hierdoor ontstaat beweging. Dit geeft een ongewenste bewegingsonscherpte waardoor de foto mislukt. Afhankelijk van de camera kan je een afstandsbediening gebruiken of een draadontspanner. Ook kan de zelfontspanner van de camera gebruikt worden. Opties zat dus.
Ervaren fotografen verzorgen de workshop. Zij vertellen ons over de beginselen en geven tips en trucs om tot het beste resultaat te komen.

Oliefotografie.

Voor olie fotografie hoeven we niet speciaal naar de Botlek. We doen dit gewoon bij de club, alleen op een wat kleinere schaal.
Wie herinnert zich de lavalamp nog, waar olie in een fles met water de mooiste vormen aanneemt. Dit kan je ook doen met olie op een wateroppervlak. Met het juiste licht en achtergrond krijg je de mooiste resultaten.
Ronde vormen en mooie kleuren zonder dat je direct de herkenbaarheid hebt van wat het is. Heel ervaren fotografen kunnen deze techniek combineren met andere technieken. Zo kan je het combineren met druppelfotografie of glasfotografie of vanuit een ander standpunt.
Standpunt staat voor de houding van de lens ten opzichte van het onderwerp. Ga je op de grond liggen en fotograferen we omhoog, dan spreken we over een kikker perspectief. Dan hebben we natuurlijk het vogelperspectief en ooghoogte. Probeer eens standpunten en onderwerpen te wisselen.

Avondfotografie.

Uitgerust met camera en statief gaan we naar een locatie waar we ons kunnen uitleven en met lange sluitertijden. Experimenteel gebruik van de tele/zoomlens.  De resultaten zijn altijd bijzonder.

 

Alle hiervoor genoemde technieken, maar ook alle andere vormen van fotograferen kunnen  een leuk onderwerp voor een serie zijn. Bijvoorbeeld:
Verhalend:         “ een dag van ……”
Documentaire:   “wat gebeurt er …….”
Typologie( terugkerend onderwerp):       “raam, hoed, kleur”
Associatief:        overeenkomst in concept, vorm, contrast, sfeer
Vorm in de hoofdrol:       compositie, standpunt, perspectief
Sequentie:         zelfde foto op een ander moment genomen 
 

Fotobewerking.

In het verleden stond in februari een maand lang Photoshoppen op het programma.
Inmiddels is iedereen zo thuis in Photoshop dat een maand lang te veel is. Steeds weer hetzelfde aan te horen wordt eentonig.
Nu verzorgt een mentor de avond. Hij geeft een paar tips en trucs, maar je mag ook zelf onderwerpen aandragen.
Neem een laptop mee en je kunt gelijk uitproberen wat er wordt uitgelegd.
Onderwerpen genoeg om uit te kiezen. Of heb je een foto waar je net niet tevreden over bent, ook daar kunnen we mee aan de slag. Stuur deze foto wel eerst op, met daarbij wat je graag anders wilt zien.
Op de website staan voor de leden een aantal bestanden en tips om foto`s te bewerken. Je vindt er ook een uitgebreide toelichting over kleurbeheer en een basiscursus color management.
Ook vind je op de website foto`s van onze fotografen, verslagen van bijeenkomsten en handige handleidingen voor fotobewerkingen. Deze zijn te downloaden om thuis te gebruiken.

Fotowerk van de fototochten.

Deze avond is speciaal voor de foto`s die tijdens de fototochten zijn gemaakt. Hier kunnen de fotografen meer foto’s laten zien. Afhankelijk van het aantal foto`s wordt er kort besproken.
Tijdens deze avonden is goed te zien hoe gevarieerd er gefotografeerd wordt. Elke fotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren. Elke fotograaf maakt andere foto’s, hoewel de locatie voor iedereen gelijk is.

De jaarwedstrijd.

Elke laatste avond van het seizoen sluiten we altijd af met een jaarwedstrijd. Deze bestaat uit twee delen, t.w. afdrukken van foto’s (in passe-partout) en digitale beelden.
Deelnemen kan met vijf foto’s, die genummerd worden en verspreid over het lokaal worden tentoongesteld.
Tijdens de avond mag je jouw tien favorieten punten verlenen, mits je zelf foto’s mee laat doen.
De  fotograaf die met zijn vijf foto`s de meeste punten heeft gekregen, is de winnaar.
Digitale beelden, ook vijf, worden vooraf verzameld en op de website gezet. Iedereen die meedoet, kan ook hier zijn/haar favorieten kiezen. De telling is gelijk als bij de foto’s.
Tijdens de avond worden alle beelden met de verkregen punten vertoond en worden de winnaars bekend gemaakt.
Elk jaar is dit weer een gezellig avond en bijzonder om te zien hoeveel mooie foto`s er worden gemaakt door onze clubleden. Altijd weer beter dan het jaar ervoor.